Αν τύχει ποτέ να βρεθείς σε παρέα ή με άτομα που ακούνε hip hop μουσική, στην ερώτηση «από ξένο τι ακούς;» αν όχι όλοι οι περισσότεροι θα σου αναφέρουν κάποιον αγαπημένο τους mc από την Αμερική, και όχι άδικα βέβαια. Αναμφισβήτητα η Αμερική είναι η μάνα της hip hop κουλτούρας και έχει βγάλει, και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Τι γίνετε όμως με τον υπόλοιπο κόσμο; Αν κάποιος έχει την τάση να ψάχνετε με διαφορετικούς ήχους και μουσικές και πάνω απ όλα του αρέσει να ακούει και κάτι το «διαφορετικό» από άποψη γλώσσας, με λίγο ψάξιμο θα ανακαλύψει πως υπάρχουν διαμαντάκια εκεί έξω που αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Με αφορμή λοιπόν την κοινή αγάπη για αυτή την μουσική και το «κάτι διαφορετικό» αυτά είναι μερικά παραδείγματα χωρών και καλλιτεχνών που τράβηξαν την προσοχή μας.

Αυστραλία
Η Αυστραλία για τους περισσότερους στην Ελλάδα είναι γνωστή ως μια πολύ μακρινή ήπειρος, με διαφορετικό χειμώνα και καλοκαίρι από εμάς, πολλούς να μεταναστεύουν τελευταία προς τα εκεί και φυσικά όλοι να έχουμε ένα μακρινό θείο ή θεία..Tι γίνετε όμως με το hip hop στην Αυστραλία;
Πραγματικά οι Αυστραλοί το έχουν πάει πολύ μπροστά απ όλες τις απόψεις! Από άποψη ήχου, μουσικής, στίχων ακόμα και τα video clip που είναι το τελευταίο που προσέχεις ακόμα και αυτά άψογα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Bliss n Eso και οι Hilltop Hoods.

Οι Bliss n Eso αποτελούν ένα τριμελές συγκρότημα οι οποίοι απαρτίζονται από τον Mc Bliss, τον Mc Eso και τον Dj Izm. Κάπου στο 2000 έκαναν τα πρώτα τους βήματα και εκ τότε το group απαριθμεί 5 δίσκους στο ενεργητικό του με συμμετοχές από Xzibit, RZA, Nas (κομματάρα ψάξτε το) κα. Εκτός από καλογραμμένους στίχους και παραγωγάρες αυτό που επίσης είναι στα συν τους είναι τα video clip τους τα οποία κατά κύριο λόγο δείχνουν εικόνες από την Αυστραλία και από τους διακεκριμένους αθλητές της ιδιαίτερα στα xtreme sports (skate, bmx, motocross).

(Η μουσική που ακούγεται πίσω είναι από το κομμάτι Νιώσε με του Μανώλη Ρασούλη)

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Hilltop Hoods πάλι μιλάμε για ένα τριμελές συγκρότημα αποτελούμενο από τους Suffa, τον Mc Pressure και τον Dj Debris. Οι Hilltop βέβαια είναι πιο παλιοί στην σκηνή της Αυστραλίας καθώς έκαναν τα πρώτα τους βήματα κάπου στο 1991 και συνέχισαν την πορεία τους φτάνοντας στο 2014 να έχουν στο ενεργητικό τους 7 δίσκους, ακόμα περισσότερα single και πολλές sold out συναυλίες σε Αυστραλία και Αμερική. Παραγωγάρες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα του Premier και του Alchemist, στίχοι ευφυέστατοι με νόημα ενώ τέλος δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα καλογυρισμένα clip πράγμα το οποίο φάνηκε να χαρακτηρίζει τους Αυστραλούς.

(Σαν κάτι να μας θυμίζει το clip..)

Αγγλία
Μιλώντας κανείς για ευρωπαϊκή σκηνή η Αγγλία δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη καθώς από παλιά έχει αναδείξει μεγάλους καλλιτέχνες μερικοί εκ των οποίων έχουν περάσει και από την χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Lowkey που ίσως είναι γνωστός στους περισσότερους από την εμφάνιση του στο THHF 2011. Για αυτόν τον Καλλιτέχνη αυτές οι 5 γραμμές δεν είναι αρκετές..αν το μυαλό σου και η συνείδηση σου στροφάρουν γρηγορότερα από το αυτί σου τότε οι στίχοι του Lowkey για τον άμαχο λαό της Παλαιστίνης, τους πολέμους στο Ιράκ και την πραγματική τρομοκρατία που επικρατεί στον κόσμο ίσως σε κάνουν να αναθεωρήσεις για το τι άκουγες μέχρι τώρα. Για την ιστορία ο Lowkey προς το παρόν έχει αποσυρθεί για «προσωπικούς λόγους» (με λίγο ψάξιμο δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί) από την «ενεργό» δράση με την υπόσχεση και ευχή όλων να επιστρέψει σύντομα..Ένας από τους σχετικά νέους στην σκηνή της Αγγλίας αλλά πολύ ταλαντούχος είναι ο επονομαζόμενος Leaf Dog. Είτε ως σόλο καλλιτέχνης είτε ως μέλος του συγκροτήματος The Three Amigos, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο για τις ικανότητες του ως mc αλλά και ως beatmaker, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται έμπρακτα από τις συνεργασίες του με μερικούς από τους πιο καταξιωμένους του χώρου όπως Kool G Rap, Vinnie Paz, Killah Priest, U-God, Styles P, Canibus, Q Unique κα. Αναμφισβήτητα ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της Αγγλικής σκηνής που έχει πολλά ακόμα να μας προσφέρει..


Γαλλία

Η Γαλλία χωρίς αμφιβολία είναι μια από τις χώρες που έχει δώσει μεγάλους καλλιτέχνες και σχήματα στην hip hop σκηνή και συνεχίζει μέχρι και σήμερα ακμαιότατη. Από τους ΙΑΜ μέχρι τους ΝΤΜ οι γάλλοι έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και το ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολουθούν και οι νέες γενιές. Ο λόγος για τον Soulkast και την Keny Arkana, που φαίνεται να έχουν ξεχωρίσει από νωρίς στην γαλλική σκηνή, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Ο Soulkast ως μέλος των Da Hypnotik είχε βγάλει αρκετές δουλειές και ήταν σε μια πολύ καλή φάση, ώσπου το 2011 αποφασίζει να βγάλει τον πρώτο του solo δίσκο ο οποίος ήταν αυτός που έμελε να τον καθιερώσει. Με συμμετοχές από Mop, Talib Kweli, Ghostface Killah, Onyx, Das Efx, IAM κ.α και με παραγωγές από Dj Premier πως θα μπορούσε να μην αποσπάσει και όχι άδικα την προσοχή μας !

 (O Brahi είναι επίσης Γάλλος και δυνατός mc..)

Σαφέστατα σε ένα τέτοιο άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει και μια κυρία, ως γυναίκα άλλωστε δεν θα μπορούσα να παραλείψω να την αναφέρω, και όχι όποια κι όποια.. Η Keny Arkana είναι μια από τις καλύτερες γυναικείες παρουσίες που ασχολούνται με το hip hop αυτή την στιγμή και ευτυχώς για εμάς έχει καταφέρει να ξεπεράσει με την μουσική και τους στίχους της τα σύνορα της Γαλλίας και να γίνει ευρέος γνωστή. Ο κοινωνικοπολιτικός και επαναστατικός στίχος είναι αυτός που χαρακτηρίζει τα κομμάτια της καθώς επίσης και την ίδια ενώ παράλληλα η ίδια πρωτοστατεί σε κινήματα ενάντια της παγκοσμιοποίησης και της πολιτικής ανυπακοής.

Ιταλία
Από την διπλανή Ιταλία έρχεται ένας νέος αλλά πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης που ακούει στο όνομα Oyoshe. O 23 χρόνος mc και beatmaker Oyoshe κατάφερε για δυο συνεχόμενα έτη (2006-2007) να κερδίσει το ιταλικό freestyle championship και να αποδείξει ότι από θέμα skills είναι ένας ικανότατος mc. Πράγμα το οποίο επαληθεύτηκε καθώς παρά το νεαρό της ηλικίας του κατάφερε να συνεργαστεί με καλλιτέχνες από Αμερική και Ευρώπη και να κυκλοφορήσει το 2011 το “Bring Da Noise 2” με συμμετοχές από τους BlockMcCloud, Blaq Poet, Vast Aire κ.α . Σίγουρα ένας πολλά υποσχόμενος mc..Δανία
Γιατί τι θα ήταν οι mc’s χωρίς το έτερο ήμισυ τους τους djs, στην δανική σκηνή λοιπόν αποφασίσαμε πως ένας dj είναι αυτός που αξίζει να σημειωθεί. Ο λόγος για τον Dj Static έναν από τους πιο καταξιωμένους dj και παραγωγούς της χώρας αυτής. Ο Dj Static είναι τρεις φορές πρωταθλητής Δανίας και πρώην πρωταθλητής Ευρώπης στο DMC (World DJ Championships). Ο ίδιος έχει κυκλοφορήσει διάφορα mixtape και συλλογές ενώ είναι επίσης γνωστός στην ηλεκτρονική σκηνή με το όνομα Zleepy. Φέτος όσοι έχουν την ευκαιρία θα τον απολαύσουν στο Hip Hop Kemp 2014 μαζί με πολλούς ακόμα καλλιτέχνες.Ισπανία
Last but not least ο μεσιέ Shotta από την Ισπανία.. Με επιρροές από Bukowski και έναν άκρος εριστικό στίχο ο Shoota έκανε τα πρώτα του βήματα μαζί με τον αδερφό του Toteking, με τον οποίο και έχουν συνεργαστεί πολλές φορές, και κάπου στο 2004 έκανε την πρώτη του solo δουλεία..Από τότε μέχρι τώρα το ύφος των στίχων του έχει αλλάξει με μια θα λέγαμε «στροφή στην ωριμότητα». Παρ όλα αυτά δεν παύει να είναι ένας πολύ δυνατός και αξιόλογος mc.
Όπως λοιπόν λέει και ο ίδιος ο Shotta "El amor es la única religión capaz de vencer al miedo" ("Love is the only religion capable of overcoming the fear" )...


Υ.Σ : Οι χώρες είναι πολλές και οι καλλιτέχνες ακόμα περισσότεροι, αν έχετε και εσείς προτάσεις μπορείτε να στείλετε ένα mail και το part 2 δεν θα αργήσει να βγει.. 

 

 

Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ, κι αν δεν φέξεις χέστηκα έχω και φακό...
© Copyright 2007–2019 bouriblog.com. All Rights Reserved. V 4.0.3