''-Για τον Rakim να γράψεις ρε.''

Μετά από λαική απαίτηση (του Γιώργου μόνο) και μετά από χρόνια που τον κουβαλάω στο mp3 μου προφανώς και έπρεπε να γράψω για έναν από τους σημαντικότερους και καλύτερους MCs, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που δεν εξελίχθηκε τόσο μέσα από battles, όπως άλλοι της εποχής του, αλλά κυρίως κάθοντας και γράφοντας τους στίχους του χρησιμοποιώντας όλο και πιο έξυπνες επιλογές στις λέξεις και πάντα επιτυχημένες μεταφορές. Και όλα αυτά μέσα από απίστευτους ρυθμούς.


Το ντεμπούτο του έγινε όταν γνώρισε τον Eric B. και ο συνδυασμός τους μόνο επιτυχία μπορούσε να φέρει. Με πρώτο αλμπουμ το  "Eric B. Is President," το 1986, και στη συνέχεια με τα  ''Paid in Full'' το 1987 και το ''Follow the Leader'', την επόμενη χρονιά, εδραίωσαν το όνομα τους στη χιπ χοπ σκηνή με την καθόλου άδικη επιτυχία που σημείωσαν. Τελευταίο αλμπουμ ήταν το ''Don't Sweat the Technique'' το 1992, μετά από το οποίο και οι δύο αποφάσισαν να ακολουθήσουν σόλο καριέρα.

Για τον Rakim ακολούθησαν αντιδικίες τόσο με την πρώην δισκογραφική του, MCA όσο και με τον πρώην συνεργάτη του και κατόρθωσε να ξαναυπογράψει συμβόλαιο με εταιρεία και συγκεκριμένα με τη UNIVERSAL το 1997, κυκλοφορώντας το αλμουμ ''18th Letter'' το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία παρά την μέχρι τότε όχι και όσο αισθητή παρουσία του στην μουσική σκηνή. Το δεύτερο σόλο άλμπουμ του, με τίτλο ''The Master'' δεν σημείωσε την ίδια επιτυχία και συνάντησε και αρνητικές κριτικές, κυρίως από αυτούς που υποστήριξαν πως  δεν υπήρχε η ποιότητα και η προσεγμένη δουλεία  των πρώτων άλμπουμ με τον Eric B.


Η μετέπειτα πορεία του Rakim συνδέθηκε με την δισκογραφική εταιρεία του Dr. Dre ''Aftermath'', όπου άρχισε να ηχογραφεί το ''Oh My God'', το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ λόγω των μεταξύ τους διαφωνιών. Αν και ο Rakim είχε το δικαίωμα να πάρει τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν και παρά τις φημολογίες για κυκλοφορία του εν λόγω αλμπουμ το 2007 δεν κυκλοφόρησε ούτε τότε, αλλά το 2009 με τίτλο ''Oh My God'' από τις Ra Records, TVM και SMC. Σ το ενδιάμεσο, ακολούθησε ο κυρίως live δίσκος ''The Archive: Live, Lost & Found'', το 2008, που περιείχε και ακυκλοφόρητα κομμάτια καθώς και άλλο σπάνιο υλικό.


Διακρίσεις όπως η τέταρτη θέση στη λίστα του MTV με τους καλύτερους MCs όλων των εποχών και η πρώτη θέση στην αντίστοιχη λίστα του About.com, είναι -μεταξύ και άλλων- μια απλή επιβεβαίωση του ταλέντου και της τεράστιας σημασίας του για την ιστορία του hip hop.

Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ, κι αν δεν φέξεις χέστηκα έχω και φακό...
© Copyright 2007–2019 bouriblog.com. All Rights Reserved. V 4.0.3