Ο Keith Elam γεννήθηκε το 1966 σε μία γειτονιά της Βοστώνης το Roxbury.Στα 21 του χρόνια,το 1987 δημιούργησε τους Gangstarr -ακόμη ως crew που αποτελούνταν από γνωστούς writers αλλά και producers της εποχής εκείνης-, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και θρυλικά συγκροτήματα στην ιστορία της ραπ μουσικής.Έτσι δύο χρόνια μετά,έχοντας αποχωρήσει όλα τα μέχρι τότε μέλη,ο Guru ήρθε σε επαφή με τον Waxmaster C (αργότερα κατά κόσμον DJ Premier) και το δισκογραφικό ντεμπούτο του θρυλικού ντουέτου ήταν γεγονός.Βοηθώντας τους στην παραγωγή και ο θρύλος των decks, DJ 45 King το άλπουμ έβγαλε επιτυχίες για την εποχή εκείνη όπως το "Positivity" που έφτασε στο 13 του Billboard.

 

Από το ντεμπούτο του άλμπουμ ακόμα ο Guru έδειξε τις σαφείς επιρροές του από τη jazz μουσική με τα ακούσματα της οποίας είχε γαλουχηθεί.

Ακολούθησε μία επταετία για τον Guru και τους Gangstarr τόσο αποδοτική και ποιοτική που λίγα συγκροτήματα έχουν γνωρίσει.4 άλμπουμ από τα οποία δε ξέρεις ποια lines και ποιες παραγωγές να πρωτοδιαλέξεις ως καλύτερες.Με χρονολογική σειρά,ήρθαν οι κυκλοφορίες των "Step in the Arena","Daily Operation","Hard to Earn" και "Moment of Truth",πάντα με το μοναδικό του στυλ μιλούσε κατευθείαν στην καρδιά των ακροατών του οι οποίοι αναζητούσαν τα πράγματα που ήξερε πολυ καλά ο Guru,πράγματα για την καθημερινή πάλη -εντός και εκτός εισαγωγικών- που συναντούσαν στους δρόμους και τα γκέτο.
Κομμάτια που έμειναν στην ιστορία,όπως αυτά,

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Το 2003 η μεγάλη πορεία των Gangstarr έκλεισε με το 6ο άλμπουμ τους το οποίο τιτλοφορείται "The Ownerz" και έχοντας ακόμα την απίστευτη δύναμη που έκρυβαν και τα προηγούμενα,το συγκρότημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα λίγα που επί σχεδόν δύο δεκαετίας έδωσαν μόνο θετικά ως προς την ποιότητα και "άθιχτα" στο πέρασμα του χρόνου ακούσματα.Το μόνο ψεγάδι που θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε στο συγκρότημα είναι ότι από τότε,για περίπου 7 χρόνια ο Guru και ο Premier δεν ξαναεπικοινώνησαν ποτέ,ενώ ο κόσμος περίμενε πως και πως ένα μεγάλο reunion.

 

Ανάμεσα από τις μεγάλες επιτυχίες (1991-1998) που γνώριζε με τα άλμπουμ των Gangstarr ο Guru αποφάσισε να κυκλοφορήσει και κάποια σόλο τα Jazzmatazz Vol. 1 και 2,τα οποία κινήθηκαν περισσότερο σε jazz rap ρυθμούς και μάλιστα δε θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ο Keith ήταν από τους πρωτοπόρους σε αυτή την ανάμιξη στοιχείων rap και jazz.Ο Guru ήρθε σε επαφή με μεγάλα ονόματα της Jazz και δημιούργησαν κομμάτια που θα ακούγονται μια ζωή από τους μουσικόφιλους.Τις παραγωγές επίσης αναλάμβανε ο ίδιος σε συνεργασία πολλές φορές με μεγάλα ονόματα όπως ο Πρίμο,ο Solar,ο Jay Dee,οι Roots και πολλοί άλλοι.

 
 
 
 

Τρομπέτες,πιάνα,σαξόφωνα,κιθάρες,πλήκτρα,φλάουτα, όλα να παίζουν εξαιρετικά στο ρυθμό της πολύ χαρακτηριστικής φωνής του Guru και της απίστευτης delivery ικανότητας του.
Η αναγνώριση της δουλειάς που έγινε στα προηγούμενα Jazzmatazz (συνολικά ο Guru κυκλοφόρησε μέχρι και vol. 4) ήρθε το 2000 στο 3ο μέρος της σειράς όπου συνεργάστηκε με τους μεγάλους Isaac Hayes και Herbie Hancock.

 
 


Το τέταρτο μέρος που κυκλοφόρησε το 2007 ήταν και αυτό που λέμε το ιδανικό τέλος για μία τέτοια σειρά από CD.

 


Η τελευταία του δουλειά το "Guru 8.0: Lost and Found" σε συνεργασία με τον Solar ήρθε πέρσι,ενώ εδώ ας αφήσουμε τα λόγια που βρίσκουμε στο myspace του καλλιτέχνη να μιλήσουν,σχετικά με τη δουλειά αυτή και το χιπ χοπ.
<<Hip-Hop’s not dead. It’s just been in need of an upgrade. Legendary emcee Guru and super producer Solar, a teaming that has already produced three classic albums (Version 7.0: The Street Scriptures, Jazzmatazz Vol. 4 and The Timebomb / Back To The Future), have created that much needed upgrade with Guru 8.0 Lost and Found.>>


Τη χώρα μας την επισκέφθηκε 3 φορές στα πλαίσια συναυλιών,τελευταία τον Νοέμβρη του 2004 στο An Club και μάλιστα έχει συνεργαστεί με τον Εισβολέα στο κομμάτι "step in the arena 2".


Για τον Guru η δική του "στιγμή της αλήθειας" ("It's best to step back, and observe with couth,for we all must meet our moment of truth" όπως έχει γράψει ο ίδιος) ήρθε περίπου 3 μέρες πριν,και πλέον δε θα βρίσκεται ανάμεσα μας να μας χαρίζει τις μουσικές του,καθώς αποκαλύφθηκε πως έπασχε από καρκίνο και απεβίωσε χάνοντας μία μακρά μάχη με την επάρατη νόσο.
Όπως γνωστός έμεινε για το τόσο λιτό και γαλήνιο στυλ με το οποίο έθιγε τα πιο πολύπλοκα θέματα,έτσι και έφυγε,για να αποδείξει σε όλους μας ότι μπορείς να ζήσεις σε μία κοινωνία με τόσα σκουπίδια μένοντας μακριά τους,και φτιάχνοντας πράγματα που είναι κάτι παραπάνω από μία μουσική,είναι ένας τρόπος ζωής και ελευθερίας...

R.I.P Guru,thanks for the memories...
July 17, 1962–April 19, 2010...
But some find happiness while others find sorrow
And what's here today, maybe gone tomorrow

 

Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ, κι αν δεν φέξεις χέστηκα έχω και φακό...
© Copyright 2007–2019 bouriblog.com. All Rights Reserved. V 4.0.3