Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όταν το χιπ χοπ έκανε τα πρώτα του βήματα όλοι μιλούσαν για μια καθαρά ανδροκρατούμενη μουσική η οποία έμελε να γίνει ευρέως γνωστή τα επόμενα χρόνια. Εκείνη την περίοδο ο ρόλος των γυναικών ήταν καθαρά «διακοσμητικός» και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως 30 και πλέον χρόνια μετά το γυναικείο φύλο θα είχε εισβάλει δυναμικά στην μουσική αυτή και πως θα αποκτούσε και το χιπ χοπ το δικό του «θηλυκό κομμάτι».Αλλά ας έρθουμε όμως τώρα και στα δικά μας, στην Ελλάδα, οι γυναίκες οι οποίες ασχολούνται με το hiphop είναι ελάχιστες σε σχέση με τους άντρες, όμως δεν παύουν να έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ελληνική σκηνή.

Sadahzinia

Η Sadahzinia (Γιολάντα Τσιαμπόκαλου) είναι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα η οποία έκανε το ξεκίνημα και ασχολήθηκε ενεργά με το χιπ χοπ. Έχοντας ως επιθυμία να γίνει μεταφράστρια παραμυθιών σπουδάζει Αγγλική Φιλολογία στην Φιλοσοφική Αθηνών, παρ’όλα αυτά η μεγάλη της αγάπη είναι η μουσική και έτσι παράλληλα με την σχολή έγινε η πρώτη γνωριμία με τους Active Member. Αρχές του 1994 την βλέπουμε να πρωτοεμφανίζετε μαζί με τους Active Member σε συναυλίες ,στο στούντιο και στο μικρόφωνο και να αποτελεί πια μέλος της ομάδας παραγωγής Freestyle Productions. Όμως το πρώτο δισκογραφικό της βήμα το κάνει το 1998 με τον δίσκο «Άλλο ένα ψέμα» ο οποίος κυκλοφόρησε από την Warner. Έκτοτε κυκλοφόρησε άλλους 2 δίσκους ,μαζί με την Warner, την «Ασημένια άκρη» το 2000 και το 2002 τον δίσκο «Στο χρώμα της στάχτης».Πέρα από τους Active Member έχει συνεργαστεί με πολλούς ακόμα αξιόλογους καλλιτέχνες όπως Waldemar Bastos, Σωκράτη Μάλαμα, Μαρία Παπανικολάου, Killa Kela, Mixologists, Adam Fuest, Chris Hall, Oliver Wilson, Winston Irie και Dynamo Dresden καθώς και έχει συμμετάσχει σε πάνω από τριάντα δίσκους. Μαζί με τον Dj Booker εισχωρούν επίσημα πλέον στους ActiveMember to 2004. Το 2003 μαζί με τον B.D.Foxmoor ιδρύουν την 8ctagon ένα ανεξάρτητο label μέσα από την οποία κυκλοφορεί τους επόμενους δίσκους τις εν ονόματι «Η βουή και τα καμώματα» το 2003, «Πετρανάσα» το 2006 και τον πιο πρόσφατο δίσκο της «Σάρμα» το 2010. Πέρα από την ενασχόληση της με την μουσική η Sadahzinia ασχολείται με την σύνταξη άρθρων, με το να γράφει παραμύθια καθώς επίσης είναι υπεύθυνη για το αρχειακό υλικό της Freestyle Productions. Στο βιογραφικό της συγκαταλέγονται 6 προσωπικοί δίσκοι, τρία singles και πολλές συμμετοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες : http://www.sadahzinia.com/

Πελίνα

Γέννημα θρέμμα Σαλονικιά η Πελίνα, έχοντας ως αγαπημένη ασχολία να γεμίζει με φωνητικά παραγωγές φίλων και με μια μικρή παρότρυνση από τον 12ο Πίθηκο(Άκη) κάνει τα πρώτα της βήματα στην χιπ χοπ μουσική πριν περίπου 8 χρόνια. Στο ξεκίνημα της έκανε φωνητικά μόνο σε Trip Hop παραγωγές και κυρίως σε ξένο στίχο, ώσπου να δωθεί το έναυσμα και να περάσει φωνητικά σε ένα χιπ χοπ beat. Κάπως έτσι ξεκίνησε λοιπόν η συνεργασία με τον 12ο Πίθηκο όπου το τότε crew ήταν οι Funky Dust. Έκτοτε συμμετείχε στον δίσκο «Μόνο η Αρχή» καθώς επίσης και στον πιο πρόσφατο δίσκο «100%style». Εκτός από τις συνεργασίες τις με τον 12ο Πίθηκο έχει συμμετάσχει στους πιο πρόσφατους δίσκους από τα Βορ.ας εν ονόματι «Αυθεντικά της πόλης» και «Πέντε Αστέρων» καθώς επίσης έχει συνεργαστεί με X-ray ,Justod,Boy και πολλούς ακόμη αξιόλογους καλλιτέχνες. Πέρα από την ενασχόληση της με την χιπ χοπ μουσική η Πελίνα έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με διάφορα πρότζεκτ. Το 2008 συμμετείχε σε ένα πρότζεκτ του Loopa Scava που ανέλαβε o Cayetano και κυκλοφόρησε ένας δίσκος από μια Αυστριακή εταιρία σε nu jazz ύφος με τίτλο «Loopa Scava meets Cayetano ,Up & Down»,ενώ πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε ένα καινούργιο πρότζεκτ σε dupstep ύφος σε συνεργασία με τον Fleck. Το τελευταίο και πολλά υποσχόμενο πρότζεκ της είναι οι «Two Hands», ένα κουαρτέτο αποτελούμενο από έναν mc, μια vocalist, ένα dj-παραγωγό κι ένα τρομπετίστα. Αυτό το διάστημα τη βρίσκουμε να «πειραματίζετε» όπως η ίδια αποκαλεί στο στούντιο καθώς ετοιμάζει τον πρώτο της σόλο δίσκο.

Για περισσότερες πληροφορίες : https://www.facebook.com/PelinaDBS

 

 Ανεξίτηλα Σημάδια

Τα Ανεξίτηλα Σημάδια αποτελούμενα από την Αρετή και την Ναυσικά ξεκίνησαν την πορεία τους στην hip hop μουσική το 1998 παίρνοντας μέρος σε διάφορα battles συναυλιών μεγάλων ονομάτων της εποχής. Το πρώτο τους μουσικό εγχείρημα έγινε όταν ηχογράφησαν τα πρώτα τους 2 τραγούδια "Πουτάνα Μουσική" και το "Άκρως Προσωπικό" με σκοπό να παίξουν στον ραδιοφωνικό σταθμό Atlantis. Τα τραγούδια είχαν τόσο μεγάλη απήχηση που συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή της ΜΒΙ με τίτλο “Hiphop don't stop”. Μετά από τρία χρόνια αποχής απ’ τη δισκογραφία, και χωρίς το Σοφιστή ως μέλος του συγκροτήματος, τα Ανεξίτηλα Σημάδια ολοκλήρωσαν και εξέδωσαν τον πρώτο προσωπικό τους δίσκο με τίτλο "SOUNDCHECK" μέσω του label της ΗΧΟΤΡΟΝ το 2004. Επρόκειτο για την πρώτη δισκογραφική παραγωγή του πρώτου ελληνικού γυναικείου hip hop συγκροτήματος και ήταν ένας δίσκος με στοιχεία έντεχνα, παραδοσιακά, jazz, electro, hardcore σε παραγωγές των Λευτέρη Σαμψών (Σοφιστής), Φώτη Κίκιρα, Γιώργο Στεργίου (DJ MARBLE), Σπύρου Ράπτη, Ναυσικάς Βασιλειάδου και Αρετής Αχειμάστου. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου έκαναν διάφορα live εκ των οποίων συγκαταλέγονται 2 συμμετοχές στο All female hiphop festival καθώς επίσης και άλλες 2 στο DMC. Έπειτα από ένα χρόνο κοντά στο 2005 το σχήμα διαλύθηκε και η καθεμία αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της.

 

Ad-libia

H Ad-libia μεγάλωσε και ζει στον Κορυδαλλό και κάπου κοντά στο 1998 ανακαλύπτει το hip hop. Έτσι από τα 14 της χρόνια κάνει τα πρώτα της βήματα στο hip hop, ασχολείται με το mcing και γράφει στίχους αρχικά στο group Stedorian και στη συνέχεια στους Psyclowns και Fulleffekt Team μαζί με τους: Elephant Phinix, Dj Booker, Dj Waif, Supafly, Sick Booze, Majestic, Artisan, Dtail και Dj Millman. Παράλληλα πέρα από την ενασχόληση της με την μουσική πραγματοποιεί σπουδές Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Υποκριτικής και Δραματοθεραπείας. Το 2005 κυκλοφορεί το ομώνυμο με το group Stedorian ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν άλλα 2 project με τους Fulleffekt Team ,το «Psyclowns» το 2007 και το «Take as needed» το 2009. Έχει μοιραστεί τη σκηνή με ονόματα όπως Rodney Ρ.,Optimus Prime, Non Phixion,Sabac Red,Loop Troop,Dj Skitz,Killa Kella,Mixologists,Lewis Parker,Masta Ace,General Levy,Jeru the Damaja, 2 Mex, Psycho realm,B real, Bahamadia και Jazzsteppa. Σήμερα την βρίσκουμε να γράφει, σκηνοθετεί και παίζει σε θεατρικές παραστάσεις καθώς επίσης και να σχεδιάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και ομάδες δραματοθεραπείας σε παιδιά .Αυτό τον καιρό μαζί με τον παραγωγό Supafly μπλέκουν hip hop ήχους abstract beats και πολλά μπάσα με στίχους ψυχεδελικούς, και παρουσιάζουν το project Jumping Judas στο οποίο βρίσκουμε και συμμετοχές από Elephant Phinix, Πελίνα και του DjBooker.

Για περισσότερες πληροφορίες :http://www.myspace.com/adlibia και http://www.facebook.com/people/Ad-libia-Jumping-Judas-Fulleffekt/100001694274173


 

Μαριλέτα

Ακούγοντας hip hop από νεαρή ηλικία και με ποικίλες μουσικές επιρροές από διάφορα σχήματα της εποχής, κυρίως τα Ημισκούμπρια, πήρε την απόφαση να ξεκινήσει να γράφει η ίδια. Κοντά στα 19 της μαζί με τον DJ Marble δημιουργούν τους «Musicaholiks», και λίγο καιρό αργότερα, αφού έχει κάνει στην Ελλάδα κλασσικές σπουδές κερδίζει την υποτροφία για το Berklee College of Music της Βοστόνης. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει δώσει μεγάλη βάση στην μουσική της καθώς γράφει πολύ, συνθέτει και ενορχηστρώνει μουσική. Περίπου ένα χρόνο πριν καταφέρνει να βρεθεί και να ταιριάξει με τα κατάλληλα άτομα-μουσικούς και να φτιάξουν μαζί τους «Endangered Speeches» μια απίστευτη 13μελή μπάντα με την οποία παίζουν όλο το original υλικό το οποίο βρίσκετε στην κατοχή της. Πολύ σύντομα κυκλοφορεί και ο πρώτος της προσωπικός δίσκος με τίτλο «The City Is Rough» .

  

Μέδουσες

Οι Μέδουσες ,αποτελούμενες από την Deppy,την Eerie και την Adiallakti, τρεις αδερφές από την Κομοτηνή έχοντας ως συνδετικό κρίκο την κοινή τους αγάπη για την hip hop μουσική και με την παρότρυνση μια φίλης τους δημιουργούν το συγκρότημα Μέδουσες με τις οποίες έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό. Κάπου στο 2003 μπαίνουν στο στούντιο και ηχογραφούν το πρώτο τους κομμάτι με τίτλο «Μια Αρχή». Κάπως έτσι έμελε να ξεκίνησε η διαδρομή τους και από απλές ακροάτριες να ξεκινήσουν την πορεία τους στην hip hop σκηνή. Ήταν να μην γίνει η «Μια Αρχή» και μετά έγιναν και άλλες «αρχές». Στην συνέχεια κάπου στο 2005 κάνουν την πρώτη τους συναυλία σε ένα rock live στην Κομοτηνή. Έκτοτε έχουν κάνει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως Κομοτηνή,Ξάνθη,Αλεξανδρούπολη,Δράμα,Θεσσαλονίκη,Κοζάνη,Κατερίνη,Αθήνα,Σάμο και έχουν παίξει σε διάφορα φεστιβάλ εκ των οποίων και το «All Female Hip Hop Festival» στο οποίο και πήραν μέρος τρεις φορές. Το 2008 εμφανίστηκαν σε γνωστό τάλεντ σόου από το οποίο και απέσπασαν διφορούμενες κριτικές.

Για περισσότερες πληροφορίες :http://www.myspace.com/medousess

Μάτα

Η Μάτα γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ρόδο εγκαταλείπει το νησί της σε αρκετά μικρή ηλικία λόγο σπουδών και πηγαίνει στην Αθήνα. Η πρώτα της επαφή με την hip hop μουσική γίνετε στο γυμνάσιο με ακούσματα από τα γνωστά συγκροτήματα της εποχής όπως οι FFC, οι Razastarr και πολλά ακόμη τα οποία κινούνταν εκείνη την εποχή. Κοντά στο 2003 με αρχές του 2004 κάνει τα πρώτα της βήματα, εκείνη την εποχή είχαν κάνει και την εμφάνιση τους οι Ψυχόδραμα07 που είναι επίσης από την Ρόδο. Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφει στίχους, στην συνέχεια βρίσκοντας διάφορα instrumentals από κασέτες και μαζί με 2 κασετόφωνα πιάνει δουλεία. Ερχόμενη στην Αθήνα γνωρίζει τον Pero και Jayone ,οι οποίοι έκαναν τότε τα πρώτα τους βήματα, της παραχωρούν παράγωγές και έτσι ξεκίνησαν να ηχογραφούν παρέα. Το 2004 βγάζει το πρώτο της cd, με παραγωγές από Pero και συμμετοχή της Zebras από Paranoia (Κρήτη),σε τελείως πειραματικό στάδιο χωρίς να τυπωθούν-μοιραστούν αντίτυπα. Το 2005 κυκλοφορεί το «Μάτα Επέστρεψα» ένα promo στο οποίο συμμετείχαν ο Μέγας, ο Ασυμβίβαστος( Neon) και ο Μοναχός. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες μερικοί εκ των οποίων είναι: Άγρυπνος, Ήρωα, Fee,Τραγικό Είρωνα, Άυλος, Σαδομά, Anax(Δίχως Συμπόνια),Κύκνειο Άσμα, Φίροι, Διαόλου Φάλτσα, Zebra, Λόγος Γένεσης, Βικέδιος, Μέγας,Stayd,Ασβός και πολλοί ακόμη. Το τελευταίο της εγχείρημα είναι ο δίσκος «Πείραμα στο Γένος» ο οποίος κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και αποτελεί μια αξιόλογη δουλεία στην οποία συνέλαβαν πολλά άτομα ώστε να ολοκληρωθεί.

Venus

H Venus,γνωστή στους περισσότερους από την συμμέτοχη της στο σχήμα Salto Mortal, ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στην μουσική μόλις στην ηλικία των 6 χρονών παίζοντας αρμόνιο και αργότερα πιάνο . Στα 14 της χρόνια κάνει μαθήματα φωνητικής και λίγο πιο πριν, στα 13 της μπαίνει στο συγκρότημα Salto Mortal στο οποίο και τραγουδάει μαζί με τον Asso και τον Αφηγητή. Οι κεντρικοί άξονες έμπνευσης πάνω στους οποίους κινείτε το συγκρότημα είναι η μελαγχολία, η νοσταλγία αλλά και προβληματισμοί γύρω από τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Στο συγκρότημα συμμετέχει κατά κύριο λόγο στα vocals αλλά και γράφοντας κάποιες από τις μουσικές και τους στίχους. Σαν Salto Mortal κυκλοφόρησαν δυο δίσκους, την « Πλατεία Μοναξιάς» το 2008 και «Στον χορό των συνειδήσεων» το 2010. Έχει βρεθεί στην σκηνή με διάφορους καλλιτέχνες μερικοί εκ των οποίων είναι : Budu, Νεκρική Σιγή, Nέα Tάξη Πραγμάτων, Πύρινη Λαίλαπα, Q.B. Mix, Ορθολογιστές (Rationalistas), Κάπιοι, Univers, Phase 3, Phyro Sun, Βρώμικα Κόλπα, Illogicals, Wordz Outspoken κ.α. Σε λίγο καιρό ετοιμάζει έναν solo album με κομμάτια που έχει γράψει η ίδια και στο οποίο το στυλ δεν θα έχει απόλυτα στοιχεία hip-hop,αλλά θα είναι ένα κράμα από trip-hop,jazz,έντεχνο.

Για περισσότερες πληροφορίες :https://www.facebook.com/group.php?gid=27260566154&ref=ts

Lilian

Από πολύ νεαρή ηλικία μόλις στην έκτη δημοτικού η Lilian κάνει τα πρώτα τις βήματα στον χώρο της hip hop μουσικής γράφοντας το πρώτο rap κομμάτι . Από τα 13 της αρχίζει να ασχολείται ερασιτεχνικά με αυτήν την μουσική δημιουργώντας κομμάτια για την ίδια. Στην εφηβεία της υιοθετεί αυτό το στυλ το οποίο και διατηρεί για τα επόμενα 5 χρόνια. Εκείνο τον καιρό δίνει το παρόν σε όλα τα φεστιβάλ και τις συναυλίες που διεξάγονταν τότε και τις δίνετε η ευκαιρία να γνωρίσει πολύ κόσμο μέσα από αυτό. Έχει βγάλει κάποια δικά της κομμάτια ενώ υπήρξε και μέλος κάποιον group όπως οι Ex Cera Terra, με τους οποίους και κυκλοφόρησε έναν δίσκο το 2006 εν ονόματι «Όταν το χθες συναντά το σήμερα» μαζί με τον Εξοκοσμικό και τον Senza. Έχει συμμετάσχει σε κάποια κομμάτια από τους δίσκους των : Diezel, Tony Graves και στον τελευταίο δίσκο του Εξοκοσμικού «Καλώς Ήρθατε στους Δρόμους». Η ίδια εδώ και πολύ καιρό ετοιμάζει έναν σόλο δίσκο πάνω στον οποίο πειραματίζετε και αποσκοπεί στο να βγει ένα καλό αποτέλεσμα προς τα έξω.

TO BE CONTINUED

Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ, κι αν δεν φέξεις χέστηκα έχω και φακό...
© Copyright 2007–2019 bouriblog.com. All Rights Reserved. V 4.0.3