Ο Urban Sin,λοιπόν,εκπροσωπώντας τους Air Force One μας δίνει μία αποκλειστική συνέντευξη μιλώντας για τους AF1,την πορεία τους,τα σχέδιά τους και βέβαια τα πολιτικά δρώμενα!

1)Καταρχάς καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο site μας!Όλα καλά;

Air Force One:
Καλώς σας βρήκαμε!Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία!Όλα καλά,αν και το καλά είναι σχετικό και παρακινδυνευμένο με όλα αυτά που καθημερινά βιώνουμε γύρω μας.


2)Air Force One λοιπόν!Πώς προέκυψε αυτό το όνομα;

Air Force One:Το όνομα μας προέρχεται από τη διασημότερη σειρά sneakers που έβγαλε ποτέ η Nike.Αυτό μεταξύ μας,μη πλακώσουν κουστουμάτοι δικηγόροι και μας αρχίσουν στις μηνύσεις για copyright!Νομίζω το κάναμε εμφανές στην εισαγωγή του Γκρίζου Ήλιου ΕP, στο κομμάτι Συνήθεις Ύποπτοι με σχετικές αναφορές σε αυτά. Όσοι γνωρίζουν, ξέρουν πως τα εν λόγω παπούτσια θα ήταν τα επίσημα Hip Hop shoes, αν το Hip Hop ήταν άνθρωπος! Επιπλέον, έχω από χρόνια το μικρόβιο του sneaker head, οπότε το όνομα ήρθε “κουτί”.


3)Πώς γνωριστήκατε μεταξύ σας και πώς ανακαλύψατε ότι έχετε χημεία, ώστε να δημιουργήσετε αυτό το group;

Air Force One:Η γνωριμία μας έγινε στη Θεσσαλονίκη, μιας και σπουδάζουμε και οι δύο εδώ και μάλιστα στην ίδια σχολή, στο μαθηματικό. Αρχίσαμε να κάνουμε παρέα, με κοινό γνώμονα την αγάπη μας για αυτή τη μουσική και, για να μη στα πολυλογώ, δεν άργησε να έρθει η δημιουργία των Air Force One. Δε ξέρω αν έχουμε χημεία, όπως λες, γιατί είμαστε αντιδιαμετρικά αντίθετοι σαν χαρακτήρες και σαν άνθρωποι γενικότερα.  

urban
4)Ποιά τα ακούσματα σας και οι επιρροές σας, από το χώρο του hip hop και από τη μουσική γενικότερα;

Air Force One:Θεωρώ πως η επιρροή είναι κάτι το πολυσύνθετο και σαφώς δε περιορίζεται σε στενά μουσικά πλαίσια. Για ‘μένα επιρροή είναι οποιαδήποτε κατάσταση βιώσω, από μια εικόνα που θα δω στο δρόμο, ένα graffiti, ας πούμε, μέχρι μια αφηρημένη μαθηματική έννοια. Αν θέλεις τώρα να το συγκεκριμενοποιήσουμε, επιρροές μου είναι τα μουσικά ερεθίσματα που μου αρέσουν, κυρίως τα αγαπημένα μου. Ακόμα και από αυτά που γράφω κάποιος μπορεί να ψυλλιαστεί τι μου αρέσει και τι όχι. Τα Hip Hop ακούσματα μου, λοιπόν, προέρχονται από την Αμερική, είμαι λάτρης της νεοϋορκέζικης σκηνής, αυτής της κρύας ατμόσφαιρας που βγάζουν τα τραγούδια της, όχι μόνο στα ‘80s και τα ‘90s, αλλά και μεταγενέστερα. Πέρα από αυτό, τα groups/mcs που ξεχωρίζω δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένη γεωγραφική καταγωγή ή κάποιο συγκεκριμένο style. Από τους Dilated Peoples και τους Psycho Realm στη δυτική ακτή μέχρι τους NTM και τους Looptroop Rockers στην Ευρώπη, είναι τόσα πολλά που παίζουν καθημερινά που είναι άσκοπο να σου αραδιάσω μια τεράστια λίστα. Γενικότερα, εδώ και χρόνια  προσπαθώ να ψάχνω τη μουσική, όχι μόνο το Hip Hop, αλλά και τα είδη που το γέννησαν. Στα δικά μας τώρα, επιρροές μου μπορούν να θεωρηθούν τα γνωστά ονόματα της δεκαετία του 90, όπως Active Member, T.X.C, FF.C, Ημίζ, όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με το Hip Hop σίγουρα έχουν επηρεαστεί λίγο ή πολύ. Από την επόμενη “γενιά” ενδεικτικά ξεχωρίζω τον Sifu VERSUS, τους Άλυτους Γρίφους, τους Phase 3, τους Στοίχιμα, τους Βήτα Πεις κ.α. Ακόμα και από τη δική μου φουρνιά υπάρχουν πολλοί που το δουλεύουν σωστά και αξίζουν. Από άλλα είδη ακούω και επηρεάζομαι σε κάποιο βαθμό, από trip hop και break beats, μέχρι κλασσικά πράγματα από heavy metal καθώς και nu-metal, rap rock κτλ.


5)Παρατηρείται,στο ελληνικό hip hop κοινό κυρίως,μία τάση αδιαφορίας ή και απομάκρυνσης από το "ξένο" hip hop,με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν βασικές γνώσεις, για την οικοδόμησή του και την εξέλιξή του,γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό;

Air Force One:Αυτό εν μέρει είναι λογικό,καταρχήν λόγω γλώσσας.Ο πιτσιρικάς που θέλει να ακούσει πρώτη φορά αυτό τον ήχο, θα στραφεί σε κάτι ελληνικό, ώστε να το καταλαβαίνει, να το νιώθει. Εκτός αυτού, το ελληνικό rap είναι πιο εύκολο να το βρεις, πλέον δε χρειάζεται να ψαχτείς ιδιαίτερα.Όμως, το μεγαλύτερο αίτιο για αυτή τη παραγκώνιση του ξένου, κατά τη γνώμη μου, είναι πως το κοινό μπορεί να μεγάλωσε ποσοτικά, αλλά μίκρυνε ποιοτικά, μίκρυνε ηλικιακά, μίκρυνε σε μυαλά.Πλέον ελάχιστοι έχουν τη διάθεση να αναζητήσουν πότε/που/πως/γιατί ξεκίνησε η κουλτούρα.Αυτό,δηλαδή,που άκουσε ο αγαπημένος τους έλληνας mc και το κάνει τώρα. Στα forums θα δεις στα 50 θέματα για ελληνικές κυκλοφορίες, πολλές εξ αυτών μπούρδες, να αντιστοιχεί 1 θέμα για ξένο rap.Σε lives καταξιωμένων ξένων καλλιτεχνών τα μαγαζιά δεν είναι ούτε μισογεμάτα, ενώ σε έλληνες, χθεσινούς mcs είναι sold out. Η άγνοια δε έγκειται μόνο στους ακροατές, αλλά και σε πολλούς νέους mcs, οι οποίοι κάνουν φθηνό, κακόγουστο, άρπα-κόλλα rap, όντας οπαδοί της εγχώριας σκηνής και μόνο, χωρίς να ξέρουν πως παίζουν μπάλα οι έξω. Όπως είπε και ο Sinis, δεν υπάρχει ελληνικό Hip Hop, δε γεννήθηκε, ούτε μεγάλωσε εδώ. Κάποιοι, λανθασμένα, θέλουν να του δώσουν κάποιου είδους εντοπιότητα, αποκόπτοντας τους φυσικούς δεσμούς του με τη δύση.


6)Πιστεύετε ότι υπάρχει ξεχωρισμός hip hop κουλτούρας και hip hop μουσικής από το ακροατήριο,ακόμη και άγνοια ύπαρξης της κουλτούρας;Αν ναι,γιατί νομίζετε συμβαίνει αυτό;

Air Force One:Δε πιστεύω πως αυτό γίνεται από τους συνειδητοποιημένους ακροατές της rap, τους οπαδούς της κουλτούρας γενικότερα. Όσοι εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γνωρίζουν πως έχει η κατάσταση, ξέρουν, δηλαδή, την στενή αλληλεπίδραση των 4 στοιχείων. Πάντα θα υπάρχουν αμαθείς/ημιμαθείς να μπουρδουκλώνουν το θέμα, για αυτούς μιλούσαμε στη παραπάνω ερώτηση.


7)Γκρίζος ήλιος,λοιπόν,η νέα σας δουλειά με τον παραγωγό Jay One, μία έντονα κοινωνικά επηρεασμένη δουλειά. Τι θέλετε να δηλώσετε με τον τίτλο; Πείτε μας δύο λόγια γι' αυτή.

Air Force One:Ο Γκρίζος Ήλιος είναι η πρώτη μας επίσημη κυκλοφορία ως Air Force One και κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν το 2012. Πρόκειται για ένα EP με 6 τραγούδια σε συνεργασία με τον παραγωγό JayOne, collabo φάση, εμείς στα μικρόφωνα και αυτός στα beats του ASR-10. O τίτλος θεωρώ πως αντικατοπτρίζει την θεματολογία-στίχο και γενικότερα τον ήχο του cd σαν σύνολο. Ουσιαστικά ο Γκρίζος Ήλιος λούζει όλες τις σύγχρονες πόλεις και έτσι αποτέλεσε για εμάς τη πιο τέλεια αντίφαση τόσο σε μεταφορικό όσο και σε κυριολεκτικό επίπεδο. Συμβολίζει όλα αυτά που σου δίνουν ζωή και έπειτα σταδιακά και έντεχνα στην αφαιρούν και, πίστεψε με, γύρω μας υπάρχουν πολλοί Γκρίζοι Ήλιοι, προσοχή το φως τους όχι μόνο τυφλώνει, αλλά μαγεύει! Εκτός αυτού, προσωπικά λατρεύω να γράφω τραγούδια για το αστικό περιβάλλον και θεωρώ αυτό το EP σαν ένα μικρό soundtrack αφιερωμένο σε αυτό, μη ξεχνάς πως nickname μου είναι και το Urban Sin. Στα τυπικά τώρα, ηχογραφήθηκε την Άνοιξη-Φθινόπωρο του 2011 στο Dope Beat Studios από τον Krase, ο οποίος έκανε και το master. Συμμετοχές από άλλους mcs δεν έχει, μόνο ο DJ Waif και η Irene συμμετέχουν με scratches και φωνητικά αντίστοιχα. Τέλος, τα εξώφυλλα είναι δημιουργία του θρυλικού Jasone των SGB.

8)Ας "πιαστούμε" από το κυρίαρχο θέμα του δίσκου σας.Τι πιστεύετε έχει προκαλέσει όλη αυτή την κοινωνική απάθεια στον κόσμο και κυρίως στους νέους;

Air Force One:Ανοίγεις ένα θέμα που για να απαντηθεί ολοκληρωτικά χρειάζονται πολλές σελίδες! Θα σου απαντήσω ως νέος που το να κάνει όνειρα για το αύριο, φαντάζει για αυτόν πρωταπριλιάτικο αστείο! Όταν δε βλέπεις στεριά μέσα στη θαλασσοταραχή, το καράβι μπάζει νερά και σου έχουν τελειώσει οι προμήθειες, τότε η απάθεια ίσως σου προσφέρει λίγες στιγμές “γαλήνης” πριν το τέλος. Πιστεύω πως πλέον ή φούσκα, που είχε μέσα της όλα τα δεινά που συντηρούν τα γρανάζια της ελληνικής πραγματικότητας, όπως την αναξιοκρατία, την ατιμωρησία, τη λαμογιά, το εντυπωσιακό lifestyle που όλοι μας ζούσαμε μέσα του με δανεικά, έχει σκάσει στα μούτρα μας με τη μορφή της οικονομικής κρίσης. Πίσω από αυτή τη κρίση, όμως, υποβόσκει εδώ και χρόνια μια  βαθύτερη, μια κρίση συνείδησης, μια κρίση αξιών. Όσο και να θέλω να δικαιολογήσω την αδιαφορία των νέων, δε μπορώ να μη πω πως, ακόμα κι αν η μόρφωση που έχουμε πάρει είχε ως στόχο να μας υπνωτίσει, εμείς δε στραφήκαμε στις πραγματικές πηγές, ώστε να αντλήσουμε από αυτές ουσιαστική παιδεία για μια ανώτερη κουλτούρα ζωής. Επαναπαυθήκαμε στον “παράδεισο των αγαθών” και με το γνωστό “δε βαριέσαι” συνεχίσαμε να ζούμε μια ψευδαίσθηση. Τώρα που όλα αυτά καταρρέουν, σιχαθήκαμε τα πάντα γύρω μας, ακόμα και τους ίδιους μας τους εαυτούς.


9)Που εξηγείτε την τάση των νέων να πέφτουν θύματα της προπαγάνδας διαφόρων κομμάτων ή και υπό-κομμάτων(Π.χ ΚΝΕ ή ΔΑΠ/ΠΑΣΠ κλπ),που συχνάζουν στα σχολεία μοιράζοντας ανάλογα φυλλάδια ή εκκολάπτονται στα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να κομματικοποιούνται και όχι να πολιτικοποιούνται; Εσείς ασπάζεστε κάποια ιδεολογία;

Air Force One:Πλέον δεν υπάρχει κάποια ιδεολογία για να ασπαστείς, πέρα από αυτή της τσέπης σου και της φήμης σου, οπότε ευχαριστώ, δε θα πάρω! Οι φοιτητικές νεολέρες είναι καρκίνος για τα πανεπιστήμια, όχι πως χωρίς αυτές τα τελευταία θα ήταν παράδεισος! Εκκολάπτουν μεθοδικά στρατιώτες, αυριανούς βουλευτές-βολευτές για τους κομματικούς στρατούς, πιστούς στη γραμμή της παράταξης. Όσοι έφαγαν κέρασμα δύο σφηνάκια και βρήκαν γκόμενα στο club που έκανε πάρτι η τάδε νεολαία, όσοι βρήκαν μέσα τους τον κρυμμένο Che ή τον Βελουχιώτη,  είναι οι νούμερο ένα υποψήφιοι για να σε πρήζουν με τους ξύλινους λόγους τους, copy-paste απ’ το “μανιφέστο” που τους έστειλαν τα κεντρικά, σε συνελεύσεις και διαλλείματα μαθημάτων. Απειροελάχιστες οι φορές που πέτυχαν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στο φοιτητή. Συνήθως, στη καλύτερη βρομίζουν τις σχολές με τις αφίσες τους που τις κολλάνε δέκα-δέκα οπουδήποτε, ακόμα και σε ταβάνια, και στη χειρότερη να τραμπουκίζουν και να συμπεριφέρονται ως γνήσιοι hooligans.


10)Τι πιστεύετε πάει λάθος με την... επανάσταση;Είναι όντως ένας παρεξηγημένος όρος;Τι σημαίνει "επανάσταση" για εσάς;

Air Force One:Η επανάσταση ζει και βασιλεύει στις λεωφόρους του facebook,αυτό κι αν είναι επανάσταση στην επικοινωνία!Για να μιλήσουμε σοβαρά, είναι, όντως, από τους πιο παρεξηγημένους όρους στην ελληνική κοινωνία, που πολλοί τον καπηλεύονται για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, να καρπωθούν από αυτόν. Επανάσταση για μένα ήταν το Πολυτεχνείο, για παράδειγμα, και για να απαντήσω και στο υπόλοιπο ερώτημα σου, θέλω να σε ρωτήσω τι απέγινε αυτή η γενιά! Πολλοί από αυτούς έγιναν golden boys, διεφθαρμένοι πολιτικοί που μας κουνάνε το δάχτυλο, με λίγα λόγια αυτοί που μας έφεραν ως εδώ σήμερα. Ιστορικά όλες οι επαναστάσεις, οι πολιτικές, μιας και για αυτές μιλάμε, ξεκινάνε με το “εμείς”, μα σύντομα ξεπετάγονται τα θηριώδη “εγώ” και κάπου εκεί χαλάει το γλυκό.   
anttag

11)Ας επιστρέψουμε στο μουσικό θέμα,είδαμε στα κομμάτια με τα οποία σας γνώρισε ο κόσμος(σ.σ Βόμβα & Φυλακή Πολυτελείας) να είναι σε παραγωγή Eversor,καθώς και ένα πρόσφατα κυκλοφορημένο κομμάτι,το 'Χρυσή Εποχή". Τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι συνεργασίες;Είστε και εσείς πιστοί οπαδοί του Boom Bap;

Air Force One:Η συνεργασία μας με τον Eversor είναι από τα κορυφαία γεγονότα της μέχρι τώρα σύντομης διαδρομής μας. Χαίρομαι να δουλεύω μαζί του, είναι τόσο συνεργάσιμος και επαγγελματίας, πέρα από το αδιαμφισβήτητη ικανότητα του ως beat maker και ως παραγωγός. Έχουμε κάνει κι αλλά κομμάτια μαζί του, ελπίζω να βγουν σύντομα. Οι προχειρότητες του τύπου κατεβάζω ξένο instr./ραπάρω freestyle/μιξάρω μισή ώρα/έτοιμο ανήκουν ανεπιστρεπτί στο μακρινό παρελθόν, όταν ήμασταν στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου. Αυτό το χωρίς όρια τζαμπατζιλίκι δεν με αντιπροσώπευε ποτέ, για λέμε την αλήθεια. Όσο για το Boom Bap, στην Ελλάδα κάποιοι συνάδερφοί την έχουνε δει θεματοφύλακες του είδους, άλλοι βγάζουν σπυριά στο άκουσμα του όρου και μόνο, οπότε είναι λίγο λεπτό το ζήτημα, θα σου απαντήσω αντίστοιχα, χαχα! Ο Γκρίζος Ήλιος ΕP, το Χρυσή Εποχή κτλ, ναι, έχουν Boom Bap ήχο, ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Αυτό ακούγαμε, αυτό ακούμε και αυτό θα ακούμε, όσο αφορά τις αμερικανικές μας προτιμήσεις. Άρα, αυτό θα κάνουμε, φέρνοντας το, πάντα, στα δικά μας μέτρα. Αλλά, όχι μόνο αυτό, οπότε δεν είμαστε αποκλειστικοί πιστοί σε αυτό το είδος, μιας που ρώτησες. Όπως είπε και ο Eversor, στην Ελλάδα πάρα πολλοί έκαναν Boom Bap και κάποιοι από αυτούς απλά δε το ήξεραν! Τα βαριά drums, ας πούμε, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του Boom Bap, οπότε, καταλαβαίνεις πόσοι το έκαναν/κάνουν.    


12)Απ' όσο ξέρω ετοιμάζετε ένα full-length LP. Πείτε μας γι' αυτό. Πώς θα λέγεται, τι συμμετοχές στιχουργικά και παραγωγικά θα έχει, σε τι θέμα θα κυμαίνεται, πότε να το περιμένουμε κλπ.

Air Force One:Πολλές ερωτήσεις,αλλά φοβάμαι πως δεν έχω τις κατάλληλες απαντήσεις! Ενώ έχουμε αρκετά τραγούδια έτοιμα, ηχογραφημένα και μη, το θέμα του LP μπήκε στο ψυγείο από τότε που αρχίσαμε να δουλεύουμε για τον άλλον δίσκο μας, μαζί με τον JayOne. Δε γνωρίζω πότε θα βγει και ποια θα είναι ή τελική στιχουργική/παραγωγική μορφή του. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως δεν ετοιμάζουμε νέα πράγματα για το μέλλον, πάντα κάτι μαγειρεύεται!


13)Είδαμε τη συμμετοχή σας στο μεγαλύτερο ελληνικό hip hop festival,στο THHF.Πώς προέκυψε και τι σημαίνει για εσάς;

Air Force One:Ήταν ιδιαίτερη χαρά μας να συμμετάσχουμε στο TΗΗF,το οποίο είναι σίγουρα το πιο μεγάλο και οργανωμένο fest όσο αφορά το ελληνικό Hip Hop.Να σου πω την αλήθεια, δε περιμέναμε τη πρόταση από τη Zoltan Tribe, αν αναλογιστείς πως εκείνη τη χρονική περίοδο δεν είχαμε κυκλοφορήσει καμία ολοκληρωμένη δουλεία, παρά μόνο 3 κομμάτια! Αυτό σημαίνει πως για κάποιους εκεί έξω αυτό που κάνουμε αρέσει και έχει προοπτική, πράγμα το οποίο είναι άκρως τιμητικό.


14)Έχετε στα μελλοντικά σας σχέδια κάποια lives;Αν ναι,πότε και πού;

Air Force One:Δεν έχουμε κάτι στο πρόγραμμα αυτό τον καιρό.Υπήρχαν κάποιες προτάσεις για ζωντανές εμφανίσεις,αλλά,δυστυχώς,με τον έναν ή τον άλλο τρόπο,ναυάγησαν.Όσοι ενδιαφέρονται για bookings και περαιτέρω infos μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο www.facebook.com/urbansinaf1 και στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..


15)Αυτά από μένα,θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Air Force One:Νομίζω πως ήδη είπαμε αρκετά!Λοιπόν,για όσους δεν έχουν τσεκάρει,ο Γκρίζος Ήλιος κυκλοφορεί,ανατέλλει κάθε πρωί,μη ξεχάσετε να τον κατεβάσετε.Ευχαριστούμε για τη πρόσκληση!

Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ, κι αν δεν φέξεις χέστηκα έχω και φακό...
© Copyright 2007–2019 bouriblog.com. All Rights Reserved. V 4.0.3