Μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του Oro Invictus, ο ISO XL μας δίνει τον οιωνό από το 3ο άλμπουμ Liber Arenae και μας παραχωρεί μια αποκλειστική συνέντευξη καθώς και μια πρόγευση με το single Creatio ex Nihilo.

Καταρχάς καλησπέρα και καλώς όρισες στο site μας.
Καλησπέρα. Χαίρομαι γιατί εκτιμώ βαθύτατα την δουλειά σας.


Που σταματάει ο Μιχαήλ και που ξεκινάει ο ISO XL;
Το σκέφτομαι σαν ένα πεδίο με συχνότητες, στην μελέτη και στην ηρεμία υπερισχύει ο Μιχαήλ, στα υπόλοιπα πεδία θα βρούμε τον ISO. Γενικά το βλέπω σαν διαταραχή προσωπικότητας, ας το πούμε κάτι μεταξύ Bruce Banner και Hulk.


Μέλος της Φιλικής Εταιρείας και με δυο προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό. Πες μας δυο λόγια για σένα και την πορεία σου στον χώρο μέχρι σήμερα.
Η φιλική εταιρεία είναι μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου που δυστυχώς χάθηκε σαν Άστρο εν μια νυκτί, αλλά πιστεύω πως κρατώ την λάμψη του. Δυο δίσκοι όπως σωστά είπες, συμμετοχές σε φίλους και συναυλίες σε επιλεγμένα άτομα και διοργανώσεις, βλέπε Hip-Hop Festival, Ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής, Public Enemy και Αρτέμη. Δεν έχω την τάση της επιδειξιομανίας έχω την τάση της επαφής στο σωστό χρονοδιάγραμμα γι' αυτό όσοι με ακούνε περιμένουν και είναι εκεί όταν πρέπει. Στον χώρο στέκομαι σαν battle mc, με ατάκες, λόγο και ευφυΐα.


Η ιδιαίτερη χροιά σου στα κομμάτια είναι κάτι που δεν συναντάται συχνά στην hip hop σκηνή. Πως κατέληξες σε αυτό και αν θεωρείς πως αυτό σε διαφοροποιεί εν μέρει ως ένα βαθμό;
Αρχικά ακούω πολύ death metal και υπόλοιπα «βαριά μέταλλα» οπότε η επιρροή ήταν το μόνο εύκολο. Δεν με διαφοροποιεί απλά θεωρώ πως έκανα κάτι που δεν έκανε άλλος, άρα ουσιαστικά είμαι μόνος σ' αυτό παρ' όλα αυτά δεν με νοιάζει αν θα ακολουθήσει άλλος, δεν με νοιάζει αν αρέσει η όχι. Αν δεν μπορείς να ακούσεις δεν ακούς, αν δεν μπορείς να μελετήσεις δεν μελετάς. Στη μουσική μου δεν κάνει κουμάντο κανείς, ούτε το χρήμα ούτε η χορηγία και ούτε η pop βιομηχανία της Ελλάδος. Έχω αδέλφια δίπλα μου και όχι ακροατές, αυτό δεν το έχουν όλοι.


Ο στίχος είναι ένα κομμάτι το οποίο φαίνεται ότι το έχεις μελετήσει πολύ. Πόση βαρύτητα δίνεις εσύ σε αυτό και κατά πόσο θεωρείς ότι συχνά έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς το μουσικό κομμάτι υπερισχύει;
Τεράστια βάση δίνω, καθώς μελετάω ώρες και μέρες για κάθε κομμάτι. Εν αρχή ειν' ο λόγος και κρατάω αυτήν την αρχή. Δεν ακούω Mc's που δε μου δίνουν σκέψη και τροφή για μελέτη, θέλω να μαθαίνω όσο ζω όχι να αναπαράγω λέξεις του δημοτικού. Η μουσική είναι εξίσου δυνατό στοιχείο για μένα και το φανερώνω με τις παραγωγές μου από eversor, dj space και άλλους αξιόλογους παραγωγούς. Πιστεύω είναι χημεία όλο αυτό και αν δεν έχεις την σωστή προεργασία και μελέτη το μίγμα θα ανατιναχθεί, σεβασμός στην μουσική και αγάπη στον λόγο χρειάζεται.


Σε αρκετά από τα κομμάτια σου υπάρχουν πολλές ιστορικές αναφορές και στίχοι οι οποίοι από πολλούς μπορεί να παρερμηνευτούν όπως έχει τύχει και με άλλους καλλιτέχνες που γράφουν στο ίδιο μήκος κύματος. Ποια είναι η θέση σου σε αυτό και πως το αντιμετωπίζεις;
Δυστυχώς υπάρχει η άποψη ότι όποιος γνωρίζει καλά την ιστορία και την ελληνική γλώσσα είναι «δεξιός». Έχω δει σχόλιο o ISO ξέρει τα καλύτερα ελληνικά άρα είναι Χρυσαυγίτης. Η θέση μου είναι απλή, γράφω για μένα, για το δικό μου πνεύμα και μήκος παιδείας, αν κάποιος ταυτιστεί με αυτό δεν έχω πρόβλημα αλλά δεν με κατηγοριοποιεί σε εκάστοτε ομάδες που άνηκε ή και που ανήκει. Δεν είμαι δεξιός, αριστερός ή ένωση κεντρώων δεν ανήκω πουθενά παρά μόνο σε μένα.

Προ μηνών κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός σου δίσκος, Oro Invictus. Πες μας δυο λόγια για αυτή σου την δουλειά.
Μεγάλη μελέτη, μεγάλη αγάπη. Δουλειά χρόνων για την παραγωγή ενός ονείρου για μένα. Όνειρο από υλη γραφική, το χαρακτηρίζω ταξίδι. Είμαι περήφανος για την δουλειά και το επίπεδο του εγχειρήματος. Έχω δεχθεί από συναδέλφους και φίλους τα καλύτερα σχόλια και συνεχίζουμε δυνατά.


Δεν μπορώ να σου κρύψω ότι πλην των ελληνικών συμμετοχών στον δίσκο, οι ξένες μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Πως προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες και τι αποκόμισες από αυτούς τους καλλιτέχνες;
Προέκυψαν από κοινούς γνωστούς πέραν του Freestyle που είναι φίλος. Γενικά τους θεωρώ μύθους στο hip-hop και αποκόμισα δύναμη και θέληση για δουλειά. Με κατέπληξε το πόσο διαφορετικά δουλεύουν στην Αμερική, δυστυχώς ο επαγγελματισμός αυτός δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Αν και πήραμε μια μικρή γεύση στην παρουσίαση δίσκου του Αρτέμη από το Oro Invictus θα έλεγα πως μια παρουσίαση δίσκου επιβάλλεται. Είναι στα σχέδια σου κάτι τέτοιο;

Ναι είναι, θέλω να γίνει αλλά θέλω να γίνει στον κατάλληλο χωροχρόνο και με τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα μου. Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να γίνει αυτό που περιμένω και να γίνει μια παρουσίαση στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Στο πρόγραμμα είναι να κοπεί και το cd γιατί υπάρχει ζήτηση από τον κόσμο.


Επειδή πλην του hip hop υπάρχει και ένας κόσμος που καθημερινά αλλάζει, πως βλέπεις τα πράγματα εσύ σαν ISO XL και αφού έχεις την δυνατότητα μέσα από την μουσική σου να περάσεις κάποιο μήνυμα ποιο θα ήταν αυτό;
Ο κόσμος δυστυχώς έχει χάσει τον λόγο έμπνευσης και το κουράγιο για μάθηση και φως. Προσωπικά δίνω μια οδό φωτός και μελέτης, οι ακόλουθοι μελετάνε, ψάχνουν, αντιδρούν και έπειτα μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας. Οι άνθρωποι στις μέρες μας είναι υλιστές και όταν κάποιος δίνει την αίσθηση του διαφορετικού πολεμάται. Διατηρούμε ανεξάρτητη πορεία, παιδεία και ενότητα σε χαλεπούς καιρούς δυστυχώς αλλά μέσα στη νύχτα το φως ξεχωρίζει, κινηθείτε προς αυτό.

 

Μετά το Oro Invictus τι να περιμένουμε στο προσεχές μέλλον από εσένα;
Μπαίνουμε στο κεφάλαιο «Liber arenae» δηλαδη το βιβλίο της Άμμου, ένα βιβλίο με άπειρες σελίδες που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Στο περιεχόμενο σκέφτομαι το δυνητικό και το μετρήσιμο, δηλαδή το αριθμήσιμο άπειρο. Όλες οι σελίδες του βιβλίου έχουν φυσική αρίθμηση. Και είναι πραγματικά τόσες πολλές που είναι αδύνατο για κάποιον να ξανανοίξει το βιβλίο στην ίδια ακριβώς σελίδα! Αυτή η «λεπτομέρεια» καθιστά αμέσως προφανή μια αρχέγονη διάκριση μεταξύ απείρου και πεπερασμένου. Αυτό είναι το πρελούδιο για το album «Μemento Μori» που θα βγει σε 2 χρόνια λογικά. Υλικό υπάρχει, θέληση και γνώση υπάρχει, όποιος τα ψάχνει ξέρει και ποιον πρέπει να ακούσει.


Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και την διάθεση σου, εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.
Εγώ ευχαριστώ εσάς και τους φίλους που θα διαβάσουν!

 

Download : ISO XL - Creatio Ex Nihilo

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι του ISO XL στο youtube στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/user/ISOXLTV

Επιπλέον μπορείτε να ακολουθήσετε την επίσημη σελίδα του ISO XL στο facebook, για να παρακολουθείτε νέα του όπως συνεργασίες, προτιμήσεις, στίχους και καινούρια εγχειρήματα, καθώς επίσης και να επικοινωνείτε μαζί του, στο παρακάτω link: https://www.facebook.com/ISOXL

Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ, κι αν δεν φέξεις χέστηκα έχω και φακό...
© Copyright 2007–2019 bouriblog.com. All Rights Reserved. V 4.0.3